top of page

De streek Lot-et-Garonne

VAKANTIEWONING IN HET ZUIDWESTEN VAN FRANKRIJK

De streek

Lot-et-Garonne maakt deel uit van de departementen in regio Nouvelle Aquitaine, in het zuidwesten van Frankrijk. Deze streek wordt ook wel eens het Toscane en de groene long van Frankrijk genoemd. Hier word je nog niet overdonderd door massatoerisme en kan je het authentieke karakter nog echt opsnuiven. Je ontdekt er een rijke en gevarieerde natuurpracht, naast tal van bezienswaardigheden en culinaire versnaperingen.

Het weer

Lot-et-Garonne heeft een perfecte ligging, met een stabiel microklimaat en aangename temperaturen vanaf half maart tot half november. Je geniet er van droge en heerlijk warme zomerdagen.

De omgeving

Lot-et-Garonne weet elke vakantieganger in te pakken: sportievelingen, Bourgondiërs, liefhebbers van natuur, rust en stilte, iedereen komt hier aan zijn trekken. Hier geniet je van de mooiste wandelingen en fiets- of mountainbikeroutes, kan je paardrijden of tennissen, een bezoekje brengen aan de vele middeleeuwse bastides en kastelen die de streek rijk is, foie gras degusteren of nippen van lekkere streekwijnen, een uitstapje maken naar het meer van Montaigu-de-Quercy met zijn riviertjes en zandstrandjes, kinderspeeltuigen, kanoverhuur, restaurants of je kan natuurlijk ook een frisse duik nemen in en heerlijk relaxen rond het zwembad, met zicht op het domein en de omliggende heuvels.

De omgeving

Het dorp

Je vindt onze gastvrije en comfortabele woning op de heuvels van Thézac, een sympathiek gehucht op amper 50 km van de karaktervolle, levendige en (bekende) wijnstad Cahors, gebouwd op een schiereiland aan de oever van de Lot. Op een boogscheut van Thézac (4 km) kan je het dorpje Tournon-d’Agenais bezoeken, met zijn middeleeuwse bastidewinkeltjes en restaurants. Thézac zelf telt zo’n 150 inwoners. In de piepkleine dorpskern ligt een prachtig gerestaureerde kerk en een statig gemeentehuis met feestzaal. De wandelaars en pelgrims die de route naar Santiago de Compostella volgen, kunnen hier even verpozen.

Gastronomie

Proef van de typische streekproducten: Eenden- en ganzenbereidingen als « foie gras », « magret » en « confit de canard », pruimen (pruneaux d'Agen), diverse notenbereidingen als notentaart, notenlikeur, .... en truffels. In de nabije omgeving bieden enkele boerderijen hun regionale producten op een ambachtelijke manier aan. De lokale restaurants serveren streekspecialiteiten aan een betaalbare prijs. Thézac is omringd door honderden hectaren wijngaarden. De lokale wijnboer laat hier graag zijn rode, witte en rosé streekwijnen “Vin de Pays” degusteren.

 

Niet te missen:

Een bezoek aan een van de vele “marché gourmands” van de streek. Gezellige  kleine markt in Thézac (op 800 m) op zaterdag , kleurrijke markt van Monsempron-Libos (elke donderdag), en de markt van Montaigu de Quercy (zaterdagmorgen) op 8 km! In Tournon d'Agenais (op 4km) vind je de kleinere winkels (beenhouwer, bakker, kruidenier). De grootwarenhuizen bevinden zich op 9 km in Montayral-Fumel.

dadels
streekwijn
paarde tocten

Bezienswaardigheden

In onze vakantiewoning vind je een handvol documentatie en brochures. Als je langs het “Office de Tourisme” van Tournon d’Agenais passeert, kom je meer te weten over de rijke geschiedenis en de bezienswaardigheden van de streek.

 

Dit gebied was een waar slagveld tijdens de Honderdjarige Oorlog. Vele kastelen, dorpen en steden werden hier door de Engelsen gebouwd (Aquitaine kwam onder Engels bewind in de 13e eeuw door het huwelijk van Eléonore d'Aquitaine met Hendrik II). Bezoek de steden en middeleeuwse « bastides » van Tournon d'Agenais, Monpazier, Monflanquin, Puymirol, Lauzerte. De prachtige ruïne van het kasteel van Bonaguil (op 15 km) met zijn klank- en lichtspel tijdens de zomermaanden mag je zeker niet missen.

bottom of page